fredag, november 30, 2007

Härdare

Varför rinner härdaren ur? Det här händer mig ofta. Jag kommer ner och lådan som jag förvara epoxin i är full med härdare. Det är inte bara dyrt det är kladdigt också. Jag tror det beror på temeraturskillnaderna, men leverantören säger att pumparna inte kan läcka. Ändå händer det hela tiden. På måndag måste jag köpa nytt.

Etiketter:

Ribb # 2 styrbord

Idag fredag skruvade jag dit en ribb till. Det blir en per dag runt ruffen då de limmas. I morgon lördag # 3.

Etiketter:

onsdag, november 28, 2007

Ribb styrbord

Idag påbörjade jag arbetet med ribben på styrbordssidan. Det tar tid att fräsa nåtspår. I morgon börjar läggningen av första, eller de två första ribben.



Etiketter:

tisdag, november 27, 2007

Ribb # 4 babord






Etiketter:

söndag, november 25, 2007

En till ribb idag

Det är knepigt att komma åt runt ruffen men det går. Jag förborrade hålen i ribben och med en bitt och en skiftnyckle så fick jag dit skruven. Ribben är limmade till varandra.

Etiketter:

Kontrast

Stor skillnad mot gårdagens vackra väder. Det började skymma redan vid lunch.

Etiketter:

lördag, november 24, 2007

Fullmåne över arbetsplatsen

Dags att gå hem till familjen när fullmånen lyser mellan täckställningarna.

Etiketter:

Ribb nummer två



Etiketter:

Vacker novemberdag i Gäddviken




Etiketter:

Montering av första ribben

Montering av den första ribben. Jag skråskruvar ribben med rostfri trallskruv. Denkan man köpa för en billig penning på Biltema. Runt rufen var det dock svårare att komma ut att skruva mellan däcksbalkarn. Det gick men jag bestämde mig för att epoxilimma ditt ribb nr två. Det blir starkt och tätt.




Etiketter:

Nåtfräsning

Det tod en förmiddag att fräsa nåtspåren på ribben på babordssidan. Nu återstår montering.


Etiketter:

onsdag, november 21, 2007

I väntan på fernissa blir det mastgård

Jag har under veckan fernissat undersidan av de ribb som löper från för till akter utmed ruffen. I väntan på att den skall torka får jag göra annat. Idag började jag med mahognyn som skall ligga i mastgården. Förut så låg det pineribb hela vägen till ruffen men jag tycker att det blir snyggare så här. Jag inbillar också mig att det blir starkare. Mahognyn konas liksom ribben.

Etiketter:

söndag, november 18, 2007

Sista lasken på styrbordssidan




Etiketter:

Fernissa på undersidan av ribb

Under vecka så vände jag på ribben på babordssidan. Sanpapprade, fräste kanterna och grundade dem med en blandning av fernissa,intertox och terpentin. De ska slutligen få en matt fernissa.Även styrbordssidans ribb är klara och fernissade.





Etiketter:

tisdag, november 13, 2007

När vintern kom till Gäddis

Idag slog det till på riktigt, snön kom till stan! Men det är fortfarande varm och tort på insidan av tältet. Vattnet stiger igen, precis som förra året. Jag hoppas att det stannar vid max 60 cm över det normala. Jag har ingen lust att uppleva förra årets vattennivåer igen.


Etiketter:

måndag, november 12, 2007

Provnåt

Efter fyra nätter så slipade jag av den bit som jag provnåtade. Det blev ett bra resultat och det verkar inte vara några problem med att nåta när det är under +5 och termometern går ner mot nollan på nätterna. Nåtspåret var 3x8 mm. Hoppas nu att jag hinner få på nåtmassan innan årsskiftet. Jag har bestämt mig för att använda PU-metall som är en Dansk produkt. Segelshoppen på Skeppsholmen är återförsäljare.


Etiketter:

torsdag, november 08, 2007

Mer pine

Tre till längder idag, men jag hann inte med att göra några laskar. I morgon blir det kortdag och sedan kommer jag att tillbringa helgen i Dalarna. På lördag blir det dop i Torsångs kyrka av min brors dotter.

Etiketter:

onsdag, november 07, 2007

Styrbord

Det har varit en trögstartad vecka, men nu börjar styrbordssidan ta form. Jag hoppas att den är klar under början av nästa vecka. Det återstår en hel del innan jag kan börja nåta. Alla ribb skall vara klara och fernissade på undersidan. Nåtspår och fasning av undersidan skall fräsas. Sedan skall allt skruvas på plats.

Etiketter:

Provnåtning

Provnåtade ett par pineribb i måndags. Jag vill veta hur nåtmassen beter sig nu när det är så kallt. Det verkar funka redan dagen efter var massad härdad och idag onsdag gick det att slipa den. Jag skall låta den ligga till fredag och då slipa den ordentligt och göra lite bryttester. RTibben sitter bara ihop med nåtmassan.

Etiketter:

söndag, november 04, 2007

Söndag 4/11

Sex effektiva dagar har det tagit att göra klart de första riben på babordssidan. Mycket av tiden var funderande. När formen var satt så gick det tämligen fort. Varje längd är laskad en eller två gånger. Det blev haklaskar till slut. Jag tyckte att det var enklast att limma dem på plats på båten.

En stor hög med pinespån under båten.
Den sista ribben ligger på gångplanket till höger om båten för limning.

Etiketter:

Lördag 3/11




Etiketter:

Däck fredag 2/1



Etiketter:

torsdag, november 01, 2007

Däck

Två korta filmer som visar lite hur jag lägger det konade däcket. Det tar tid men det är riktigt roligt.

Test

Hyvla mer

Etiketter: