fredag, december 21, 2007

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR
önskar Ellen III och Patrik
Det har varit en intensiv höst och vinter.
Nu återstår bara resten för att bli klar till Europa cupen
den 6-9 augusti 2008 i Saltjöbaden.

Etiketter:

Sista ribben på babordsidan

Nu återstår två ribb på styrbordssidan. Sedan är resten kvar. Tur att det är fyra månader kvar till sjösättning. Det kommer att bli lagom stressigt att hinna bli klar till ordinarie sjösättning som är helgen före sista april. Nu blir det nästa tre veckors ledighet från båten. Jag hoppas på en inte allt för kall januari- februariperiod.

Etiketter:

torsdag, december 20, 2007

Det tar sig!

Ribben till akterdäcket är klara och fernissade på undersidan. På fördäck återstår det fyra ribbor.


Etiketter:

onsdag, december 19, 2007

Kylan kom till slut

Jag har de senaste tre dagarna arbetat med styrbordssidans ribb på fördäcket. Det går sakta frammåt och en ribb tar nog i snitt 1,5 timmar att hyvla ut. Det är lite småkyligt när jag påbörjar arbetet men belysningen får faktiskt upp värmen i båtskjulet till behagliga 3-4+ grader.





Etiketter:

söndag, december 16, 2007

Söndag

Efter fyra dagars arbete med ribben på fördäck återstår det nu två ribbor. Jag räknar med att de är klara om fyra arbetstimmar. Jag har inte fått så mycket gjort under helgen som jag hoppast på. Jag har konsulterat en A22 seglare på telefon som hade frågor om nåtsågning. Unge herr Larsson kom på besök i lördags och idag var SK30 S150 Ingabritts ägare på besök. Men det är tevligt när någon kommer ner och hälsar på. Vill ni komma på besök slå en singnal innan.



Etiketter:

Fördäck och ribb

Arbetet går sakta med säkert framåt. Det tar en stund att göra en ribb och det blir väldigt mycket hyvelspån.



Etiketter:

fredag, december 14, 2007

Fredag

Häpp! Två ribb till, det tar sig....


Etiketter:

torsdag, december 13, 2007

Torsdag

Idag började jag arbeta med ribben till fördäcket. Efter en del mätande och val av virke så att det räcker så fick jag nästan dit den första ribben. Lite hyvla, mäta och där satt den på plats direkt
Lite hyvlaoch mäta, här skall den passas in mot ruffen
och där satt den på plats direkt

här skall haken passas till


Etiketter:

Onsdag

Slutstrykning av babordssidan med matt fernissa. Första styrkningen av intertox och fernissa på styrbordssidan


Etiketter:

Tisdag

Ribben klara på styrbordssidan.

Etiketter:

Måndag

Arbetet med ribben till styrbordssidan skulle slutföras.


Etiketter:

söndag, december 09, 2007

Hyvla konad ribb

Hör så fint Stanlyn arbetar!

Etiketter:

Lång söndag

Det var en lång söndag för att få ut ribben på styrbordssidan av aktern. Jag fick inte till turningen till en början. Det är tur att jag gjort ribben med lite överskjut så att de går att knacka in, det är verkligen fördelen med att lägga konade ribb.


Etiketter:

lördag, december 08, 2007

Fernissa på undersidan av ribb, del II

Ribben till akter babord utlaggda på fördäck flr att fernissas. Jag han få på fem lager idag av en blandning a fernissa, intertox och balamterpetin. Det ger en fin grund till slutstrykningen av matt Rylard.

Första lagret av fernissablandningen

Jag han också påbörja arbetet med ribben på styrbordssidan av akterskeppet. Förhoppningsvis är ribben klara i morgon.

Etiketter:

fredag, december 07, 2007

Akterdäck babord

Idag gjorde jag klar ribben på babordssidan, tror jag. Jag har börjat fräsa och putsa insidan men tiden rann ifrån mig.



Ribben utlaggda på fördäck för fernissning.

Etiketter:

torsdag, december 06, 2007

Mer akterdäck

Det är svårt! Tisdagen ängnade jag mig åt tankeverksamhet. Den femte ribben är tvungen att trolla bort en liten böj. Jag började räkna på hur jag skulle göra samtidgt som jag kolla genom högen av pine. Till min förskräckelse fann jag två plank, som ger fyra ribb, med kvist mitt på. De går nu att använd men allt detta stoppade upp arbetet. Idag har jag trollat bort den lilla böjjen som finns på den fjärde ribben. Den femte ribben har därför fått en bredare midja. Det rör sig inte om många mm så det syns knappt på bilderna. Men lägger man huvudet mot däcket och syftar längs ett nåtspår så ser man det.


Etiketter:

måndag, december 03, 2007

Akterdäck

Idag måndag den 3/12 så började jag hyvla ut ribben till akterdäcket. Det gick förhållandevis fort. Men det gäller att tänka till så att man kan dölja felen som uppkommer. Så som det är nu måste jag lähha in en ribb som är några mm bredare än de andra på mitten för att få det att ura ut mot mittfisken. Men det löser jag i morgon.
Lång Stanly en ren njutning att arbeta med.


Etiketter:

Ribb # 4 styrbord

I går söndag monterade jag den sista ribben på styrbordssidan som följer ruffen. Nu återstår att skruva fast den. Den skall skruvas med lång skruv genom ruffen och ut i ribben.

Etiketter:

lördag, december 01, 2007

Rostfritt mmmm!




Etiketter:

Ljussatt förskepp


Etiketter:

Ribb # 3

Det gäller att vara finurlig när man bygger båt baklänges. Det blir trångt att skruva ribben runt ruffen men med hjälp av ett bitt, spärrskaft och skiftnyckel så går det. Jag skruvar däcket med trallskruv från biltema. Skruven är självdragande men jag förborrar och försänker, annars spricker ribben.





Etiketter: